Kamratvallen

Vaasan IFK on aikansa kuluessa rakentanut kaksi jalkapallokenttää toimintaansa varten. Kenttiä kutsuttiin nimellä Kamratvallen 1 ja Kamratvallen 2. Näistä molemmista oli pakko luopua moottoritien ja Kaarlenkentän rakentamisen takia. Ensimmäinen Kamratvallen rakennettiin valatavin talkoovoimin ja kenttä oli valmis käyttöä varten kesäkuussa 1949. Se sijaitsi alavalla mutta avoimella niittymaalla Hietalahden huvilan ja Brage- museon välimaastossa. Kerran kysyttäessä kuinka VIFK:n oli mahdollista rahoittaa hanke seuran puheenjohtaja vastasi lyhyesti ”On hyviä ihmisiä.”

Kamratvallenin kohtalo sinetöitiin, kun selvisi, että kaupungin uusi, eteläinen sisääntuloreitti kulkee suoraan Kamratvallenin yli. Mutta VIFK ei luovuttanut vaan aloitti Kamratvallen 2 rakentamisen 1963. Se valmistui elokuussa 1965 ja tuli vuosien saatossa tuhansien juniorien rakkaaksi kotipaikaksi. Valitettavasti VIFK:n täytyi taas luopua harjoituskentästään ennen kuin Kamratvallen 2 vuokrasopimus oli päättynyt. Tällä kertaa Vaasan kaupunki sanoi irti sopimuksen, koska ”tarvitsi” alueen uutta urheilukenttää varten.

Samassa yhteydessä, kun VIFK joutui luopumaan Kamratvallen 2:sta antaakseen tilaa Kaarlenkentälle, alkoi uuden alueen etsiminen ”Kamratvallen 3” varten. Monta sijoituskohdetta on vuosien varrella ehdotettu, mutta ne eivät ole saaneet kaupungin tai seuran siunausta.

Hietalahden urheilualueen uuden osayleiskaavan suunnittelun yhteydessä Vaasan IFK oli hyvin aktiivisesti mukana prosessissa, kun etsittiin Kamratvallen 3:lle sopivaa aluetta. Tässä yhteydessä Vaasan kaupunki tarjosi seuralle alueen, joka hyväksyttiin ja siten varattiin harjoituskentän/hallin rakentamista varten Vaasan IFK:lle. Vaasan kaupunginvaltuusto on myös 80-luvulla lausunut yksimielisen tahtonsa, että Vaasan IFK:lle annetaan menetetyn Kamratvallen 2 tilalle korvaava alue ja nämä lupaukset toteutuvat nyt, kun Kamratvallen 3 saa uuden alueen. Maanrakennustyöt Hietalahden monitoimialueella valmistellaan niin, että ne vastaavat Kamratvallen 2 tilaa luovutuksen yhteydessä.

Tälle alueelle VIFK haluaa nyt rakentaa Kamratvallen 3, joka käsittää tekonurmen, katsomon ja kerhotilat, joissa on sosiaalitilat.

Kamratvallenin sijainti ja omistussuhteet

Kamratvallenia varten osoitettu alue on noin yhden hehtaarin suuruinen alue Monitoimialueen yhteydessä Hietalahdessa lähellä kouluja, Kaarlenkenttää ja Elisastadionia. Vaasan kaupunki omistaa alueen ja vuokraa sen VIFK:lle/ Kamratvallen ry:lle 25 vuodeksi.

Alue soveltuu rakentamista varten keskeisen sijaintinsa, kaukolämmön läheisyyden takia ja maaperän helpporakenteisuuden takia.

Kamratvallenin rakennuttaja

VIFK perustaa tarkoitusta varten erikoisseuran (Kamratvallen r. y.), joka vuokraa alueen ja hallinnoi alueen toimintaa.

Kamratvallenin käyttö

Alue rakennetaan ensisijaisesti Vaasan tyttöjen ja poikien junioritoimintaa varten mutta tarkoituksena on myös, että tekonurmi voi tarjota seudun kaikille joukkueille ottelu- ja harjoitusmahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina.

Kamratvallenin tärkeänä tehtävänä on myös se, että nyt vihdoinkin saadaan Monitoimialueelle areena, joka voi toimia finaaliareenana, kun pelataan cupeja ja turnauksia. Tällaista areenaa ei ole ollut ja sitä on kaivannut mm. Wasa Footballcup!

Kamratvallenin käyttötarkoitus

Alue rakennetaan täysimittaisella kentällä harjoittelemisen varmistamiseksi ympäri vuoden. Suunnittelussa otetaan huomioon mm. Suomen Palloliiton tekonurmille asettamat vaatimukset.

Alueelle tulee ensimmäisessä vaiheessa täysimittainen tekonurmialusta (105 x 68 m), lämmittelyalue ja katsomo varastotiloineen ja toisessa vaiheessa kerhohuonetilat.

Kentälle tulee SPL:n vaatimusten mukainen valaistus. Alue on vartioitu ja alueella on tarvittava määrä pysäköintipaikkoja.

Liitteet