Taustaa

Vaasan IFK on maamme vanhimpia jalkapalloseuroja ja on 120 vuotensa aikana osoittanut, että sillä on laajuutta ja huippuosaamista toiminnassaan. Seura on saavuttanut jalkapallon Suomen mestaruuden seniori- ja junioritasolla, mutta ennen kaikkea Vaasan IFK on kunnostautunut seurana, joka vaalii tyttöjen ja poikien toimintaa. Vaasan IFK on koko historiansa aikana ollut Vaasan seudun jalkapalloa harrastavien nuorten kohtaamispaikka.

Omien tilojen ja harjoituskentän ja kerhotilojen puute on ollut alituinen vitsaus seuralle. Seuralla oli vuosina 1949–1977 mahdollisuus keskittää toimintansa omalle harjoituskentälle, jota kutsuttiin nimellä, Kamratvallen. Epäonneksemme seura on menettänyt ensimmäisen, Kamratvallen 1 moottoritien, ja toisen, Kamratvallen 2 Kaarlenkentän rakentamisen alle.

Kamratvallen

”Kannattakaamme kaikki seuran tulevaisuutta ajatellen ajatusta, että Kamratvallen 3 voidaan toteuttaa.”

Näin kirjoitti Georg Braxén Vaasan IFK:n 85- vuotishistoriikissa 36 vuotta sitten.

Vaasan IFK on aikansa kuluessa rakentanut kaksi jalkapallokenttää toimintaansa varten. Kenttiä kutsuttiin nimellä Kamratvallen 1 ja Kamratvallen 2. Näistä molemmista oli pakko luopua moottoritien ja Kaarlenkentän rakentamisen takia. Ensimmäinen Kamratvallen rakennettiin valatavin talkoovoimin ja kenttä oli valmis käyttöä varten kesäkuussa 1949. Se sijaitsi alavalla mutta avoimella niittymaalla Hietalahden huvilan ja Brage- museon välimaastossa. Kerran kysyttäessä kuinka VIFK:n oli mahdollista rahoittaa hanke seuran puheenjohtaja vastasi lyhyesti ”On hyviä ihmisiä.”

Kamratvallenin kohtalo sinetöitiin, kun selvisi, että kaupungin uusi, eteläinen sisääntuloreitti kulkee suoraan Kamratvallenin yli. Mutta VIFK ei luovuttanut vaan aloitti Kamratvallen 2 rakentamisen 1963. Se valmistui elokuussa 1965 ja tuli vuosien saatossa tuhansien juniorien rakkaaksi kotipaikaksi. Valitettavasti VIFK:n täytyi taas luopua harjoituskentästään ennen kuin Kamratvallen 2 vuokrasopimus oli päättynyt. Tällä kertaa Vaasan kaupunki sanoi irti sopimuksen, koska ”tarvitsi” alueen uutta urheilukenttää varten.

Samassa yhteydessä, kun VIFK joutui luopumaan Kamratvallen 2:sta antaakseen tilaa Kaarlenkentälle, alkoi uuden alueen etsiminen ”Kamratvallen 3” varten. Monta sijoituskohdetta on vuosien varrella ehdotettu, mutta ne eivät ole saaneet kaupungin tai seuran siunausta.

Hietalahden urheilualueen uuden osayleiskaavan suunnittelun yhteydessä Vaasan IFK oli hyvin aktiivisesti mukana prosessissa, kun etsittiin Kamratvallen 3:lle sopivaa aluetta. Tässä yhteydessä Vaasan kaupunki tarjosi seuralle alueen, joka hyväksyttiin ja siten varattiin harjoituskentän/hallin rakentamista varten Vaasan IFK:lle. Vaasan kaupunginvaltuusto on myös 80-luvulla lausunut yksimielisen tahtonsa, että Vaasan IFK:lle annetaan menetetyn Kamratvallen 2 tilalle korvaava alue ja nämä lupaukset toteutuvat nyt, kun Kamratvallen 3 saa uuden alueen. Maanrakennustyöt Hietalahden monitoimialueella valmistellaan niin, että ne vastaavat Kamratvallen 2 tilaa luovutuksen yhteydessä.

Tälle alueelle VIFK haluaa nyt rakentaa Kamratvallen 3, joka käsittää tekonurmen, katsomon ja kerhotilat, joissa on sosiaalitilat.